Blog

Aan de gemeente Eindhoven wordt een dagvaarding betekend. Zij laat zich echter ter zitting niet vertegenwoordigen en wordt bij verstek veroordeeld tot betaling van een bedrag van circa € 450.000, -. De advocaat van eiser stuurt het verstekvonnis aan het college van burgemeester en wethouders met de sommatie om aan het vonnis te voldoen.

Hij stuurt deze brief ook per e-mail en in dezelfde minuut ontvangt hij het antwoord: ‘Het bericht zal ter afhandeling worden doorgestuurd naar de behandelende afdeling’.

Tegen een dergelijk verstekvonnis kan verzet worden aangetekend. Dat moet wel tijdig gebeuren, binnen een termijn die begint met een daad van bekendheid van de gemeente in de zin van artikel 143 Rv.

Is het automatische antwoord een dergelijke daad van bekendheid? Zo ja, is het verzet te laat en is het door de gemeente ingestelde verzet niet-ontvankelijk.

Een daad van bekendheid vereist niet dat uit de handeling blijkt dat de gemeente kennis heeft genomen van het vonnis zelf. De veroordeelde kan ook op andere wijze informatie over de inhoud van het vonnis hebben verkregen, zodanig dat zij beschikt over voldoende gegevens om zich tijdig en adequaat tegen het vonnis te verzetten. Zowel de brief als die van het daarbij gevoegde vonnis die per e-mail aan de gemeente waren toegezonden, zou de gemeente naar het oordeel van het hof voldoende gegevens hebben verschaft om zich tijdig en adequaat tegen het verstekvonnis te kunnen verzetten, indien de gemeente daarvan zou hebben kennisgenomen.

Het hof overweegt echter dat het ging om een automatisch gegenereerd antwoord. Eiser voert aan dat het bij een dergelijke automatische ontvangstbevestiging zeer aannemelijk is dat het e-mailbericht dezelfde dag of de dag erna gelezen is, althans dat hij er op mocht vertrouwen dat de gemeente onverwijld kennis zou nemen van het e-mailbericht.

Het hof oordeelt dat het automatisch gegenereerde antwoord er niet op duidt dat de gemeente heeft kennisgenomen van de inhoud van de e-mail met bijlage.

Het is niet relevant of de gemeente bekend had kunnen zijn met deze inhoud, maar het gaat erom of de gemeente daadwerkelijk bekend was met het verstekvonnis en dat deze bekendheid ondubbelzinnig volgt uit een daad van de gemeente: daarvan was geen sprake.

De conclusie is dan ook dat de gemeente tijdig in verzet is gekomen.

Hof Den Bosch 23 december 2014, www.rechtspraak.nl, ECLI:NL:GHSHE:2014:5491

Actualiteiten overzicht

Maak kennis met onze specialisten

Bekijk ons team