Praktijkgebieden

Huurrecht

Adriaanse van der Weel beschikt over een aantal advocaten dat zich bezighoudt met huurrecht. Deze advocaten staan zowel ondernemingen, particulieren als de overheid bij op de verschillende terreinen van het huurrecht.

 

De wet kent drie soorten huur van gebouwde onroerende zaken: huur van woonruimte, huur van zogenaamde middenstandsbedrijfsruimte (bijvoorbeeld een winkel of een restaurant) en ‘overige’ bedrijfsruimte (bijvoorbeeld kantoorruimte). Voor elk van deze verschillende soorten huur gelden andere wettelijke bepalingen. Daarbij komt dat in de wet veel bepalingen dwingendrechtelijk zijn, zodat daar door partijen niet zomaar van kan worden afgeweken.

 

Zowel voor een huurder als verhuurder is het van belang bij het aangaan van een huurovereenkomst de zaken goed te regelen, om eventuele problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Wij hebben ruime ervaring met het opstellen en beoordelen van huurovereenkomsten. Mocht er toch een geschil ontstaan, dan kunnen wij u daarin adviseren en bijstaan. Wij staan zowel huurders als verhuurders bij.

  • Huurbeëindiging: in het huurrecht worden de rechten van een huurder goed gewaarborgd. Niettemin vrezen huurders vaak dat de verhuurder hen zomaar uit de gehuurde woning of bedrijfsruimte kan zetten. Voor verhuurders geldt dat, als zij de huurovereenkomst willen beëindigen, zij goed de wettelijke vormvereisten in het oog moeten houden.
  • Gebreken aan het gehuurde: wat te doen als u als huurder last hebt van lekkage of ongedierte en uw verhuurder weigert daar iets aan te doen? Wat als u als verhuurder door een huurder telkenmale wordt aangesproken op gebreken, waarvan u dacht dat de huurder deze zelf dient op te lossen? Gebreken aan een gehuurde woning of bedrijfsruimte komen vaak voor, evenals geschillen daarover: wie is verantwoordelijk?
  • Indeplaatsstelling: het komt vaak voor dat een huurder zijn bedrijf wil overdragen, maar dat het einde van de huurovereenkomst nog niet in zicht is. De wet biedt een oplossing in de vorm van indeplaatsstelling. Als verhuurder hoeft u niet zomaar elke nieuwe huurder te accepteren: deze nieuwe huurder moet wel bepaalde waarborgen bieden.

Neemt u bij vragen gerust contact op met ons kantoor.

Onze advocaten
    A.J. (Hanneke) de Danschutter Advocaat